Stop met zoveel mogelijk mensen per vierkante meter in een stad te proppen.

Weiburg
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
hoogbouw  harderwijk Harderwijk staat ook voor een uitdaging. De bouwopgave in een onrustige markt. Is hoogbouw de oplossing en passend voor Harderwijk? En waar kan Harderwijk nog leefbaar (vol) bouwen. In het Waterfront is het maximum bereikt. Harderweide en Weiburg staan op de nominatie om opgehoogd te worden. 70 meter en hoger zijn de eerste plannen voor het eerste industrieterrein van Harderwijk. De Weiburg. Nabij het station stonden ooit de melkfabriek, Stadsslachterij, kippen slachterij, eendenslachterij, visverwerkingsfabriek en een soepfabriek. De toekomst is volgende de eerste plannen , 1.100 woningen op een klein stukje Harderwijk.


Toekomst

hoogbouw harderwijk verdichting
Door de verwachte groei is het een flinke opgave om deze fysiek zo in te richten dat ze een bijdrage leveren aan de gezondheid van de bewoners. Voor steden die krimpen is het de uitdaging om voorzieningen die bijdragen aan de gezondheid te behouden. Een extra uitdaging ligt er voor de wijken waar veel mensen met een lager inkomen en lagere opleiding wonen. De opgave is hier om de fysieke omgeving samen met de bewoners gezonder te maken. De belangrijkste conclusie is dat goed beleid ertoe doet!’

 

Vol bouwen

cover rapport gezonde stad 2020Deze ‘binnenstedelijke verdichting’, die vaak wordt geprezen, kent echt zijn beperkingen. Als we mensen gezond willen laten leven, dan is groen in de buurt echt belangrijk. Tijdens deze coronacrisis zijn we ons daarvan nog eens extra bewust geworden. Daarom is het hoog tijd ermee te stoppen zoveel mogelijk mensen per vierkante meter in de bestaande steden te laten wonen. De ambitie is nu om de komende tien jaar nog bijna een miljoen woningen extra te bouwen en een groot deel daarvan moet in bestaande steden komen: door verdichting en hoogbouw.

 

hoogbouw  harderwijk waterfront  -vuurtoren - babyfles - afgerolde condoom

Adviesbureau Arcadis heeft twintig steden beoordeeld op gezondheid. Groningen, Nijmegen en Maastricht gaan op kop. Daar gaat het erg goed en daarin speelt groen een belangrijke rol. De vier grote steden daarentegen scoren niet goed op de onderdelen ‘gezond milieu’ en ‘gezonde buitenruimte’. En dat heeft alles te maken met het beleid om extra woningen allemaal te bouwen binnen de grenzen van de bestaande steden.


Lees het onderzoek: gezonde stad index 2020 > download hier pdf
.
Hopelijk is dit rapport een wake up call, want dit gaat ten koste van de gezondheid van mensen. Er moet ruimte blijven voor groen. Een goed voorbeeld van hoe het ook kan, is Kerkebosch Zeist. Deze wijk won vorig jaar de prijs voor meest natuurinclusieve wijk van Nederland. Daar is tijdens de ontwikkeling continu oog geweest voor de combinatie van woningbouw en natuur..’

Weiburg  - Weideheem - Drift